söndag 25 november 2012

Tjocka revben

Idag: tjocka revbensspjäll med asiatisk touch:

Koka upp revbenen i vatten med en halv buljontärning, kryddpepparkorn (c:a 20 st) och några lagerblad och lite extra salt. Låt dom sjuda i 1.5-2 h. Ta upp revbenen och lägg dom i ett ugnssäkert fat med bensidan nedåt, och pensla med en blandning av 0,5 dl Kikkoman, 1 msk senap, 2 msk honung, lite ingefära, cayennpeppar, spiskummin och paprikapulver. In i ugnen 225° i ca 15 minuter tills dess revbenspjällen fått lite färg.

Sås: Wokade grönsaker i någon sorts sötsur soyasås:

En purjolök (skivad i ringar), röd paprika i bitar, minimajs (konserver) bryns i en wokpanna i 5 min under omrörning på hög värme i en skvätt olja. På med lite drygt en msk maizena, häll på 5 dl Kikkoman, en msk ketchup,  2 msk vinäger och lite honung (smaka av så att det blir lagom sötsurt).




söndag 21 oktober 2012

Sparris och Chevre

Idag blev det fläskfilé och potatisgratäng till middag. Som tillbehör gjorde jag Chevre-gratinerad sparris.

Så här:

Jag bröt av den träiga nedre delen, och la sparrisen i en grillpanna på lite drygt medelvärme. Efter att ha grillat sparrisarna i ca 15 minuter (som man kan se nedan var det många sparrisar i pannan, så det blev ganska lång tid) så la jag dom i en ugnssäker liten skål och la på ganska stora bitar av Chevre. Skjuts in i ugnen för gratinering på grillvärme, 225 grader i 5-7 minuter. Till sist lite flingsalt över. Se bilder nedan.


Nästa gång ska jag ta lite mindre bitar av chevren, eftersom den inte smälter så lätt. Jag har gjort på likande sätt förut med den spanska fårosten Manchego och sparris, det blir minst lika gott.


Nu glömde jag ta en bild på skapelsen efter den kom direkt ut ur ugnen, så här har vi redan börjat nalla av smaskigheterna. Så bilden gör inte maten riktigt rättvisa. 

onsdag 10 oktober 2012

Citronkyckling

Nu var det ett jäkla tag sen jag skrev något här. Det är väl mest beroende på att köket har totalrenoverats... Ny gasspis har det blivit, något som är ett fantastiskt lyft. Några nackdelar finns det med gasen också, får väl skriva om det vid nåt annat tillfälle.

Idag har jag gjort helstekt kyckling i ugnen. Så här:

En hel kyckling på dryga 1,5 kg las i en ugnsfast form och citroncest och saft från en hel citron, chiliflakes (från Santa Maria, finns i kryddhyllan hos mer eller mindre alla matbutiker), vitpeppar, lite olivolja, lite Kikkoman över. Klart!

In i ugnen i 175 grader i 1,5 timmar.

Till det hela blev det potatis stekt i ugnen, lite grönsaker och min mer eller mindre egna sås:


Flytande honung (knappt en halv dl) värms i en kastrull till vattnet kokas bort och den börjar karamelliseras. Använd en visp och rör om. När vattnet kokat bort blir det fort rejält varmt och karamelliseringen tar fart. När honungen börjar se ut som sirap i färgen så är karamelliseringen klar. I med 2 msk senap under kraftig omrörning. Den karamelliserade honungen är ju över 100 grader så det fräser rejält, så vispa så det inte bränner fast. Sen till sist häller jag i knappt en dl Kikkoman soja. Sen låter jag såsen bara koka upp lätt. Sen är den färdig.

Nu har du en söt, pepprig och salt sås som är god till stekt och grillat kött eller kyckling. Den är som sagt ganska söt (så barnen älskar den) så det får räcka med lite för min del. Men det blir gott mot den lite syrligare citronkycklingen. Det blir bäst med Dijonsenap, men det funkar med vanlig senap om man nu inte har något annat hemma.


söndag 1 juli 2012

Försök till pulled pork...

Idag har jag (nästan) gjort Pulled pork, eller Draget fläsk på svenska (låter som en proggrupp från -73). Rätten har fått namnet av att man drar köttet i bitar snarare än skär det. Fördelen med att dra köttet i bitar snarare än att skär det ska vara att köttet blir saftigare och behåller sin textur bättre än när man skär det med kniv.

När jag var färdig med köttet så skar jag en bit och provade att dra det, men det var stört omöjligt att få isär det. Antagligen skulle jag kört det längre i grillen för att få det torrare, och på så sätt kunna få isär det. Men det blir väl lite som att gå över bron efter vatten: Först gör man köttet så torrt så att det skall gå att dra isär, och fördelen med det blir då att det blir saftigare? Jag har nog missat något här, men det får väl visa sig i framtiden.

Jag grillade köttet, i detta fall en benfri, hel bit fläskkarré på runt 1.1 kg. Innan jag la köttet på grillen hade jag gjort en kryddblandning ("rub" eller "rubbing") som jag la i en plastpåse tillsammans med köttet.


Kryddblandningen:

3 msk paprikapulver
2 msk chilipulver
2 msk farinsocker
1 msk salt
20 varv med svartpepparkvarnen
1 msk oregano
1 msk ingefära
1/2 msk spiskummin
1/2 msk koriander


Sen grillade jag köttet i ca 2.5 h i runt 100-120 grader. Efter grillen fick det ligga i alu-folie och vila i 30-40 minuter.

Som framgår ovan så blev det ju rätt mycket kryddor, (runt en deciliter) men det behövs för att täcka köttet. När jag provsmakade köttet efter grillningen så var det ganska starkt, men slutresultatet blev smaskens:

Jag gjorde en cole slaw och en vanlig grönsallad som jag la tillsammans med det tärnade köttet på ett tunnbröd. Det blev jättegott, lite som en taco. Helt klart något man kan bjuda på!


1.1 kg karré efter grillningen. 


Wrap på gång!

Färdig wrap!




'

fredag 29 juni 2012

Tjaha, inga uppdateringar på ett tag, men det har mest av allt berott på att vi bygger om köket här hemma. Så det har blivit grillat eller utemat för min del sista tiden. Men idag har jag premiärwokat på vår nya gasspis! Det var en väldig skillnad mot när man wokade tidigare på den gamla glaskeramikspisen. Helt fantastik respons från gasspisen. När maten väl puttrar är det som att dimra en lampa. Mera gas och det börjar koka mera, mindre gas och det börjar sjuda.

Får testa mera och återkomma, men så långt känns gasspisen som något jag skulle investerat i för länge sedan.

söndag 3 juni 2012

En mandolin i köket?

Jag fick en mandolin när jag fyllde år. Den är väldigt praktisk när man ska göra tunna skivor av grönsaker mm. Min variant har fyra fasta tjocklekar att välja på, från 0,5 till 3 mm. Det går väldig fort att skiva och mandolinen är lätt att diska av.

Här är en bild på själva mandolinen. Man kan ana hållaren till höger på skärbrädan.





En cowboytomat! 



En inte så tuff cowboytomat längre! 


lördag 26 maj 2012

Allmänt om grillning

Ok, jag erkänner: Jag är en grillmissbrukare. Jag kolgrillar VÄLDIGT ofta. Varför då? Jo, det blir gott, du behöver inget fett och du får möjlighet att tjingsa på grannen med en världsvan rörelse med grilltången.

En del tror att man kan använda gasolgrill eller elgrill för att grilla. Jag tycker det är helt meningslöst. Det är som att ta bussen till bilprovningen när du ska besiktiga bilen. Enda anledningen till att använda gas eller el för att grilla är att du har bråttom. Men har du bråttom när du lagar mat kan du lika gärna laga mat på spisen inne. 

Om grillen:

När man grillar använder man bäst en klotgrill, dvs en grill med lock. Locket har inget att göra med att skydda mot regn eller så. En klotgrill har ett lock med ventil som gör att man kan justera värmen, och dessutom bevarar man smakerna bra.

Grillen skall vara utformad så att träkolen eller briketterna (dvs värmekällan) ligger en bit ifrån maten som man grillar. Dom billigaste grillarna är ofta små: de har liten diameter och är grunda, så värmen kommer väldigt nära maten man grillar. Det är inte bra; maten blir helt enkelt väldigt lätt bränd. En bra grill har värmekällan en bit ifrån maten; värmen blir jämnare fördelad och lättare att styra. 

Direkt och indirekt värme:

Ytterligare en sak med grillning: Det måste få ta tid! Precis som med all annan matlagning: Har du bråttom blir det inte bra. Som du säkert läst i alla livsstilsmagasin så är ju tid hårdvaluta, men det är bara en fråga om planering. Är du bra på att planera tänder du din grill det första du gör, därefter dukar du, hackar grönsaker, marinerar osv. 

För det mesta använder jag mig av indirekt värme när jag grillar. Kolen ligger i ena änden av grillen, och köttet ligger i andra ändan. Efter att grillen är tänd och kolen/briketterna har slutat ryka lägger jag på köttet och låter det grillas mellan 150-175 grader. För kycklingklubbor, karréskivor osv innebär detta att det tar runt 40 minuter på grillen. Fördelen är att rökgaserna tränger in i köttet, så det blir både uppvärmt och varmrökt på samma gång.

Grillen nytänd för indirekt grillning av en hel kyckling. Själva kycklingen lägger jag i framkanten av bilden. Här har jag blandat träkol och briketter, mest beroende på brist på tillräckligt med briketter hemma.... Bra planerat!


Direkt värme använder jag när jag grillar hamburgare (som ju går fort att grilla), korv, fisk, skaldjur eller grönsaker. Grönsaker innehåller ju mycket vatten, och blir mindre känsliga för värme. Dessutom blir dom krispigare och fräschare om man grillar dom hastigt. 


Hel kyckling under grillning. Jag har öst kyckligen (inte marinerat) med en blandning av Sambal Oelek, rosmarin, mango-balsamvinäger (från Zeta, finns på ICA) och Kikkoman soya. Här har den legat på grillen i 35 minuter....

.... i drygt 120 grader C. Det lär ta några timmar till innan den är klar.

Träkol eller briketter:

Briketter använder jag när jag ska grilla högrev, hel kyckling eller annan mat som tar över en timma att grilla. Annars går det lika bra med vanlig träkol, förutsatt att du har en klotgrill. 

En av fördelarna med klotgrillen är ju att du öppnar eller stänger ventilerna och med dessa justerar värmen. Men: Hur varmt det blir bestäms också av hur mycket kol/briketter du fyllt på grillen med. Jag har kallrökt hel fransyska på min vanliga Webergrill genom att tända tre briketter och lägga på högreven under c:a 24 timmar. När briketterna slocknat (som över natten) har jag tänt nya dagen efter. Temperaturen har varit 50-70 (max!) grader. När man skär igenom köttet har det varit 1,5-2 cm rött (från röken) ytterst. Trevligt, men det smakade mest kassler.... Men det går i alla fall.


Marinad:

Nu sticker jag ut hakan lite, men att marinera kött i flera timmar är lika meningslöst som en gasolgrill. I alla fall så känner inte jag någon skillnad av att marinera i flera timmar jämfört mot att ösa köttet (eller vad du nu grillar) under tiden du grillar. Så mitt tips är: Ös på! Jag lovar att det kommer göra susen; vattnet från marinaden dunstar och kvar blir smakerna! Minst lika effektivt som att marinera i flera timmar. Detta gäller ju oavsett om du grillar på kolgrill eller om du grillar i ugnen i köket. 

lördag 19 maj 2012

Grillade Hamburgare

Idag skall jag grilla hamburgare. Jag gör så här:

Ett kilo nötfärs blandas med en träslev i en stor bunke med 20 varv på vitpepparkvarnen och 20 varv med saltkvarnen. Förutom salt och peppar kryddade jag med chilipulver, paprikapulver och torkad ingefära. I princip kan man ju krydda med vad man vill. Själva trixet är att bearbeta färsen så att "trådarna" i färsen försvinner helt. Efter kryddningen lägger jag upp färsen på en skärbräda och formar en rulle med samma diameter som hamburgarna. Sen plastar jag in rullen och lägger in den i kylskåpet. Detta kan man göra några timmar före man skall steka eller grillla burgarna. Då "sätter sig" färsen och sen är det bara att ta av plasten och skära lagom tjocka skivor. Fördelen är att hamburgarna håller ihop bra och inte krymper ihop och får en bra struktur. Då behövs inga ägg eller ströbröd i smeten.

Till sist är det bara att tända grillen och grilla loss!

söndag 22 januari 2012

Hemmagjord Bearnaise

Idag har jag gjort Bearnaise. Smaskens! Har du en mixerstav och en micro så är det busenkelt. Det finns en massa recept på nätet, men dom flesta är betydligt svårare än dom behöver vara. Anledningen tror jag är att kemin bakom en lyckad Bearnaise är tämligen okänd för de flesta. En gång i tiden var jag på en konferens i fysikalisk kemi i Salzburg, där en forskare från Kodak berättade om kemin bakom en lyckad Bearnaise. Han var Belgare (tyvärr minns jag inte vad han hette) men som dom flesta Belgare så kunde han sin mat. Rondören talade sitt tydliga språk. Men i alla fall:

Det är två saker som man skall undvika för att lyckas med en Bearnaise: hög värme och högt pH. Lösningen mot för hög värme heter tid, och lösningen mot för högt pH heter vitvinsvinäger.

När det gäller temperatur så är ett trix att känna med handen på kastrullen du använder. När den är så varmt att du nätt och jämt kan hålla kvar fingrarna utan att bränna dig är den c:a 50 grader C. Är den för varm kommer din äggula att agglomerera och såsen skär sig. Äggulan kommer nämligen agera som emulgeringsmedel i Bearnaisen. För att den skall fungera som emulgeringsmedel måste proteinerna i äggulan protoneras, dvs äggulan måste ha ett lågt pH. Det får du med hjälp av vitvinsvinägern. Nu är det så här, enligt vår vän Belgaren ovan, att olika höns ger ägg med lite olika äggulor. Vissa hönors ägg behöver mera syra, och andra höns äggulor behöver mindre för att funka bra som emulgeringsmedel i Bearnaisen. Så för säkerhets skull sätter jag alltid till lite extra vinäger. De som jobbar professionellt med mat har tillgång till något som kallas för industriägg. Jag vet inte riktigt vad det är, men industriägg ger en mera jämn kvalitet än äggen som normala konsumenter som jag själv använder.

Jag gör så här:

Grovhacka en halv gul lök eller en (hel) charlottenlök, bryn den lätt i lite olja i en kastrull, häll på 2 dl vatten, i med en halv kycklingbuljongtärning (eller fond och salt) samt en skvätt vitvinsvinäger. Jag kryddar med persilja och dragon. Sen får det puttra utan lock på svag värme till knappt 1 dl vätska återstår. Ta av kastrullen från plattan, så att vätskan svalnar. När kastrullen svalnat lite: känn med handen på utsidan. Kan du hålla kvar handen utan att bränna dig, är vätskan lagom varm.

Smält smör i micron, ca 300 gram. Eller ja, ska jag vara ärlig så 350 gram... Inte nyttigt om man får tro dom som inte tror på LCHF, men men.

Jag brukar smälta smöret i en såssnipa då den är lätt att hälla ur sen. Smöret får inte heller bli för varmt, så låt det svalna innan du använder det. (Fettet har sämre värmelagringsförmåga än vad vattnet har, så att smöret är svalt är faktiskt inte riktigt lika kritiskt som för vattnet ovan).

Nu till själva tillverkningen av såsen: Sila av vätskan i kastrullen ner i en hög plastbägare så att du blir av med löken. Sätt till 1 knapp msk vitvinsvinäger för att försäkra dig om att ev. vinäger som kokats bort ersätts. Fram med mixerstaven, häll i en äggula och kör igång med mixern. Nu börjar du hälla i smöret i en fin stråle samtidigt som kör mixerstaven så att det smälta smöret blandas med vätskan. Man kan hälla på så fort man vill, bara mixern klarar av att blanda in det smälta smöret. När smöret är slut är det bara att sätta till lite extra dragon (eller persilja) så att man får det där trevliga utseendet från kryddorna i Bearnaisen. Klart!

Du har nu gjort smaskig sås i form av en vatten i olja-emulsion (brukar skrivas som w/o). Det som ser ut som en slät vätska är i själva verket en blandning av två oblandbara vätskor, vatten och olja. Bearnaisen består av vattendroppar (som förutom vatten innehåller vitvinsvinäger, saltet, och vattenlösliga smakämnen från löken och buljongen). Runt vattendropparna sitter proteiner från äggulan, som gör att såsen inte skär sig. Och runt det hela finns fettet, och fettlösliga smakämnen. Om du har haft för hög värme, eller för högt pH så kan inte äggulans proteiner stabilisera vattendropparna och såsen skär sig. Men följer du instruktionerna ovan så behöver du inte vara rädd för detta.

söndag 8 januari 2012

Halvinbakad pizza

Igår gjorde jag en halvinbakad pizza efter att ha tjuvkikat på hur dom gjorde på den lokala pizzerian:

Rulla in ena kanten av den utbakade pizzadegen mot mitten så att du får något som ser ut som ett "D". Man börjar alltså rulla från "klockan 9" på pizzan. Sen rullar du in andra kanten av pizzadegen (från klockan 3) så att det ser ut som ett "I". Tvinna eller nyp ihop ändarna på pizzarullen (klockan 12 och klockan 6, alltså uppe och nere på ditt "I"). Sedan rullar du ut din pizzarulle från mitten och halvvägs mot klockan 9 och 3 igen. Nu har du något som ser ut som en vikingabåt.

Denna pizza fyllde jag med ost, tomatsås och salami. Nu tog jag i lika mycket tomatsås som jag normalt gör på en helt utbakad pizza, vilket gjorde att det tog några minuter extra i ugnen innan den var färdig.

Hembakad pizza

Till 4 personer:

Pizzadeg:

4.5 dl vetemjöl
25 g jäst
1.5 dl fingervarmt vatten
lite salt
en gnutta rapsolja

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt mjöl, olja och salt och knåda 10 minuter minst. Låt degen jäsa till sig, minst en timma.

Tomatsås: 

Rapsolja till att bryna löken
En halv stor lök eller en hel liten.
1 vitlöksklyfta
1 dl rött vin om man har
Ett paket passerade tomater
Basilika, oregano och/eller timjan efter smak
En halv kycklingbuljongtärning 

Hacka en halv lök (grovt) och bryn den i lite olja i en kastrull. Pressa i en vitlök och i med vin, de passerade tomaterna, kryddor och buljongtärning. Rör om och låt koka upp och låt puttra under ett lock i en timma. Jag brukar låta locket sitta lite på sniskan så att ångan kan avgå, och då reduceras ju tomatsåsen och blir kraftigare i smaken. 

Utbakning av pizza:

Sätt ugnen på 250° C. 

Dela degen i 4 bitar, och kavla ut en degbulle tunt. Lägg pizzan på en plåt eller på en pizzasten som du värmt i ugnen. Pizzastenen jag har är från Weber, och jag använder den på grillen på sommaren, och på ett grillgaller i ugnen när det inte är grillsäsong. 


Så fort jag lägger på den utkavlade degen på stenen börjar degen att bakas, så man får förbereda fyllningen innan man lägger på degen. Bakar man på vanlig plåt i ugnen så är det inte lika bråttom. OBS! Man ska INTE göra som på pizzerian, och göra hela pizzan bredvid och sen flytta den till pizzastenen. Det är stor risk att pizzan går sönder, och har du lite för lite mjöl under pizzan så klibbar den fast. Jag vet, för jag har testat...

Fyllning:

0.5 dl av tomatsåsen ovan. Jag silar av tomatsåsen över den utkavlade degen för att få bort lökbitarna. Sen breder jag ut tomatsåsen med en sked.

0.5 till 1 dl Riven ost, gärna västerbottenost eller västerbottenost och prästost. Helst skall man ha en ost som ger lite extra sälta. 

Sen tar lägger jag på övrig fyllning efter smak. Ofta använder jag strimlad rökt skinka, salami, lufttorkad skinka, banan och curry eller skivade färska tomater

In med pizzan i ugnen i 4-5 minuter beroende på vilken fyllning man har. Skivade tomater innehåller mycket vatten och gör att det tar något längre tid att grädda pizzan.

Efter gräddningen lägger jag över lite basilika eller oregano. Servera.

Ett gott vin till pizzan är t.ex. Tomassi från Appassimento eller Monti Garbi från Ripasso.  

måndag 2 januari 2012

Creme brulée (eller Créme brûlée dårå)

Nu skall jag göra Creme brulée till sonens kalas med mor- och farföräldrarna imorgon. Receptet hittade jag här:  http://www.tasteline.com/Recept/Creme_brulee_2

Jag testade för första gången på nyårsaftonen med lyckat resultat med nya brännaren som jag fick av min fru i julklapp. Jag fick dock ha inne mästerverken i ugnen i 10 minuter längre än vad som står i det ursprungliga receptet, men det kan ju bero på lite olika ugnstemperaturer och att jag hade välfyllda formar (och alltså en större volym vätska som skulle värmas upp och stelna).

Nu får jag göra en liten modifiering av receptet och byta ut vaniljstången mot vaniljsocker eftersom det verkar vara helt slut på vaniljstång i kommunen.... Får se om det blir lika gott som på nyår.

Jag skalade också upp det till 8 personer:

2.5 msk vanilinssocker (alltså inte äkta vaniljsocker utan det man köper i sin vanliga mataffär)
6 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,5 dl strösocker
8 äggulor
3 msk råsocker eller strösocker

Sätt ugnen på 150 °. Koka upp grädde, mjölk och vanilinsockret under omrörning. Ta kastrullen från värmen.

Vispa äggulor och strösocker ljusgult och pösigt. Rör ner den varma gräddblandningen i äggsmeten. Fördela smeten i portionsformar och ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Det är viktigt att vattnet är varmt, gärna direkt från vattenkokaren. Annars kyls ugnen ner, värmen slås på i ugnen för att höja tempen och smeten blir bränd.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter tills krämen har stannat. Låt krämen svalna och sätt in formarna i kylskåp.

Vid servering:
Sikta över socker och bränn med gasolbrännare tills sockret smält till en gyllenbrun (men inte bränd) karamell.



Creme brulée är enkelt att göra och bra då man har gäster eftersom man gör efterrätten dagen innan servering och har dem i kylen över natten. Sen är det bara att bränna sockret dagen efter, något som ser lite halvt spektakulärt ut, och ger ett extremt proffsigt intryck. Bra för imagen helt enkelt! Alla tror att man är jätteproffsig när man hanterar vad som verkar vara en mindre svetsutrustning i köket. Men det är som sagt enkelt.

Grillade tunna revben

I kväll blir det grillade revben med lite aioli, bröd och en enkel tomat- och löksallad. Jag köpte tunna revben och marinerade dom i ungefär en deciliter Kikkoman soya, ungefär två matskedar Sambal Oelek och en liten skvätt apelsinjuice. Apelsinjuicen ger lite sötma och syra, soyan ger sälta och Sambal Oelek ger förstås styrkan. Man kan ju ta mera Sambal om man vill, men nu har jag barn som skall äta också och det får inte bli för starkt.

Jag grillar revbenen i ugnen på ett galler med en långpanna under nu på vintern, vid 240 grader. På sommaren är det klotgrillen som används, med indirekt värme från kolet. Nu tog det c:a 40 minuter i ugnen. När jag grillar med indirekt värme i klotgrillen är det runt 175 grader och då tar det förstås längre tid. Men å andra sidan, bra matlagning får ta lite tid.

Vänd på revbenen och ös med marinaden under tiden i ugnen. Man behöver inte marinera alls länge så länge man öser på med ny marinad under grillningen. Vattnet från soyan i marinaden dunstar ju i ugnen och kvar på köttet blir alla smakämnen. Jag vill också påpeka att Kikkoman är den enda soya som är värd namnet. Soyan av märket "Mrs Cheng" smakar unket i jämförelse, så undvik för allt i världen den. Egentligen vill jag förbjuda Mrs Chengs soya, men det verkar vara svårt att få med sig politikerna i denna viktiga fråga.

Marinaden fungerar utmärkt till både fläskkött och kyckling. Jag brukar grilla fläskkarré eller kycklingklubbor med samma recept.

Ny blogg

Hej.

I den här bloggen tänkte jag skriva lite om mat och matlagning. Jag blev lite inspirerad till detta av Lotta Lundgrens numera nedlagda blogg "Om jag var din hemmafru"(hemmafru.taffel.se) som blev en bok.

Nu har jag inga ambitioner att skriva en kokbok, utan jag gör detta mest för min egen skull. En anledning är att samla recept som jag gillar.

/AnDa