söndag 8 januari 2012

Hembakad pizza

Till 4 personer:

Pizzadeg:

4.5 dl vetemjöl
25 g jäst
1.5 dl fingervarmt vatten
lite salt
en gnutta rapsolja

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt mjöl, olja och salt och knåda 10 minuter minst. Låt degen jäsa till sig, minst en timma.

Tomatsås: 

Rapsolja till att bryna löken
En halv stor lök eller en hel liten.
1 vitlöksklyfta
1 dl rött vin om man har
Ett paket passerade tomater
Basilika, oregano och/eller timjan efter smak
En halv kycklingbuljongtärning 

Hacka en halv lök (grovt) och bryn den i lite olja i en kastrull. Pressa i en vitlök och i med vin, de passerade tomaterna, kryddor och buljongtärning. Rör om och låt koka upp och låt puttra under ett lock i en timma. Jag brukar låta locket sitta lite på sniskan så att ångan kan avgå, och då reduceras ju tomatsåsen och blir kraftigare i smaken. 

Utbakning av pizza:

Sätt ugnen på 250° C. 

Dela degen i 4 bitar, och kavla ut en degbulle tunt. Lägg pizzan på en plåt eller på en pizzasten som du värmt i ugnen. Pizzastenen jag har är från Weber, och jag använder den på grillen på sommaren, och på ett grillgaller i ugnen när det inte är grillsäsong. 


Så fort jag lägger på den utkavlade degen på stenen börjar degen att bakas, så man får förbereda fyllningen innan man lägger på degen. Bakar man på vanlig plåt i ugnen så är det inte lika bråttom. OBS! Man ska INTE göra som på pizzerian, och göra hela pizzan bredvid och sen flytta den till pizzastenen. Det är stor risk att pizzan går sönder, och har du lite för lite mjöl under pizzan så klibbar den fast. Jag vet, för jag har testat...

Fyllning:

0.5 dl av tomatsåsen ovan. Jag silar av tomatsåsen över den utkavlade degen för att få bort lökbitarna. Sen breder jag ut tomatsåsen med en sked.

0.5 till 1 dl Riven ost, gärna västerbottenost eller västerbottenost och prästost. Helst skall man ha en ost som ger lite extra sälta. 

Sen tar lägger jag på övrig fyllning efter smak. Ofta använder jag strimlad rökt skinka, salami, lufttorkad skinka, banan och curry eller skivade färska tomater

In med pizzan i ugnen i 4-5 minuter beroende på vilken fyllning man har. Skivade tomater innehåller mycket vatten och gör att det tar något längre tid att grädda pizzan.

Efter gräddningen lägger jag över lite basilika eller oregano. Servera.

Ett gott vin till pizzan är t.ex. Tomassi från Appassimento eller Monti Garbi från Ripasso.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar