Nu skall jag göra Creme brulée till sonens kalas med mor- och farföräldrarna imorgon. Receptet hittade jag här: http://www.tasteline.com/Recept/Creme_brulee_2
Jag testade för första gången på nyårsaftonen med lyckat resultat med nya brännaren som jag fick av min fru i julklapp. Jag fick dock ha inne mästerverken i ugnen i 10 minuter längre än vad som står i det ursprungliga receptet, men det kan ju bero på lite olika ugnstemperaturer och att jag hade välfyllda formar (och alltså en större volym vätska som skulle värmas upp och stelna).
Nu får jag göra en liten modifiering av receptet och byta ut vaniljstången mot vaniljsocker eftersom det verkar vara helt slut på vaniljstång i kommunen.... Får se om det blir lika gott som på nyår.
Jag skalade också upp det till 8 personer:
2.5 msk vanilinssocker (alltså inte äkta vaniljsocker utan det man köper i sin vanliga mataffär)
6 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,5 dl strösocker
8 äggulor
3 msk råsocker eller strösocker
Sätt ugnen på 150 °. Koka upp grädde, mjölk och vanilinsockret under omrörning. Ta kastrullen från värmen.
Vispa äggulor och strösocker ljusgult och pösigt. Rör ner den varma gräddblandningen i äggsmeten. Fördela smeten i portionsformar och ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Det är viktigt att vattnet är varmt, gärna direkt från vattenkokaren. Annars kyls ugnen ner, värmen slås på i ugnen för att höja tempen och smeten blir bränd.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter tills krämen har stannat. Låt krämen svalna och sätt in formarna i kylskåp.
Vid servering:
Sikta över socker och bränn med gasolbrännare tills sockret smält till en gyllenbrun (men inte bränd) karamell.
Creme brulée är enkelt att göra och bra då man har gäster eftersom man gör efterrätten dagen innan servering och har dem i kylen över natten. Sen är det bara att bränna sockret dagen efter, något som ser lite halvt spektakulärt ut, och ger ett extremt proffsigt intryck. Bra för imagen helt enkelt! Alla tror att man är jätteproffsig när man hanterar vad som verkar vara en mindre svetsutrustning i köket. Men det är som sagt enkelt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar