onsdag 10 oktober 2012

Citronkyckling

Nu var det ett jäkla tag sen jag skrev något här. Det är väl mest beroende på att köket har totalrenoverats... Ny gasspis har det blivit, något som är ett fantastiskt lyft. Några nackdelar finns det med gasen också, får väl skriva om det vid nåt annat tillfälle.

Idag har jag gjort helstekt kyckling i ugnen. Så här:

En hel kyckling på dryga 1,5 kg las i en ugnsfast form och citroncest och saft från en hel citron, chiliflakes (från Santa Maria, finns i kryddhyllan hos mer eller mindre alla matbutiker), vitpeppar, lite olivolja, lite Kikkoman över. Klart!

In i ugnen i 175 grader i 1,5 timmar.

Till det hela blev det potatis stekt i ugnen, lite grönsaker och min mer eller mindre egna sås:


Flytande honung (knappt en halv dl) värms i en kastrull till vattnet kokas bort och den börjar karamelliseras. Använd en visp och rör om. När vattnet kokat bort blir det fort rejält varmt och karamelliseringen tar fart. När honungen börjar se ut som sirap i färgen så är karamelliseringen klar. I med 2 msk senap under kraftig omrörning. Den karamelliserade honungen är ju över 100 grader så det fräser rejält, så vispa så det inte bränner fast. Sen till sist häller jag i knappt en dl Kikkoman soja. Sen låter jag såsen bara koka upp lätt. Sen är den färdig.

Nu har du en söt, pepprig och salt sås som är god till stekt och grillat kött eller kyckling. Den är som sagt ganska söt (så barnen älskar den) så det får räcka med lite för min del. Men det blir gott mot den lite syrligare citronkycklingen. Det blir bäst med Dijonsenap, men det funkar med vanlig senap om man nu inte har något annat hemma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar