måndag 2 januari 2012

Grillade tunna revben

I kväll blir det grillade revben med lite aioli, bröd och en enkel tomat- och löksallad. Jag köpte tunna revben och marinerade dom i ungefär en deciliter Kikkoman soya, ungefär två matskedar Sambal Oelek och en liten skvätt apelsinjuice. Apelsinjuicen ger lite sötma och syra, soyan ger sälta och Sambal Oelek ger förstås styrkan. Man kan ju ta mera Sambal om man vill, men nu har jag barn som skall äta också och det får inte bli för starkt.

Jag grillar revbenen i ugnen på ett galler med en långpanna under nu på vintern, vid 240 grader. På sommaren är det klotgrillen som används, med indirekt värme från kolet. Nu tog det c:a 40 minuter i ugnen. När jag grillar med indirekt värme i klotgrillen är det runt 175 grader och då tar det förstås längre tid. Men å andra sidan, bra matlagning får ta lite tid.

Vänd på revbenen och ös med marinaden under tiden i ugnen. Man behöver inte marinera alls länge så länge man öser på med ny marinad under grillningen. Vattnet från soyan i marinaden dunstar ju i ugnen och kvar på köttet blir alla smakämnen. Jag vill också påpeka att Kikkoman är den enda soya som är värd namnet. Soyan av märket "Mrs Cheng" smakar unket i jämförelse, så undvik för allt i världen den. Egentligen vill jag förbjuda Mrs Chengs soya, men det verkar vara svårt att få med sig politikerna i denna viktiga fråga.

Marinaden fungerar utmärkt till både fläskkött och kyckling. Jag brukar grilla fläskkarré eller kycklingklubbor med samma recept.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar